Príbeh mojej marmelády (1. časť)

Autor: Radovan Cifra | 22.3.2015 o 10:00 | Karma článku: 10,29 | Prečítané:  17513x

Ako som sa dostal k vareniu marmelády a čo ma na nej fascinuje, láka a aké starosti pri jej varení môžu každého vareniachtivého postretnúť, aj o tom sa snažím písať.  

Ako veľa ľudí, aj ja som zachytil v médiách správu o Blanke Milfaitovej, ktorá vyhrala súťaž o najlepšiu marmeládu na svete. Bol som z toho nadšený a chcel som zistiť viac. Našiel som si teda rozhovory tejto milej dámy a zistil som, že jej marmelády sa dajú zakúpiť aj v Slnečnej kaviarni v obci Srní na Šumave. Pre mňa to bolo potešujúce, pretože som mal na Šumavu plán ísť aj s mojou priateľkou (teraz už snúbenicou) a pár kilometrov od Srní aj bývať v Penzióne Waikiki v Kašperských horách.

Moja cesta za marmeládami prebehla bez problémov, ale na mieste ma čakalo nemilé prekvapenie – v pondelok majú zatvorené a ostatné dni otvárajú až o 12:00. Tak som sa tam vybral na ďalší deň, bolo po 16:00 a otvorené má kaviareň až do 18:00. Na moje prekvapenie som sa dozvedel, že už sú v ten deň všetky marmelády vypredané a že mám prísť na ďalší deň. Bol som trošku rozčarovaný, a tak som sa začal pýtať, či je možné si u nich marmelády objednať a samozrejme ich aj hneď zaplatiť. Na to som dostal odpoveď, že určite nie, že oni nerobia žiadny podpultový predaj a že kto prvý príde, ten si kúpi a kto príde neskôr, ten má smolu. Zdalo sa mi to trochu nespravodlivé, lebo rovnako sklamaný ako ja odchádzali aj ďalší zákazníci, ktorí tam prišli po mne a tiež si chceli kúpiť slávne marmošky od Blanky (počas tej hodiny, čo sme si tam dávali koláče a kávu sa sklamane otočili okrem mňa 3 ďalšie osoby). Keď sme odtiaľ odchádzali, tak som sa ešte opýtal, či mi vedia povedať, aké marmelády budú mať k dispozícii na ďalší deň. Odpoveď ma šokovala: „My ešte nevieme, aké marmelády budeme variť, to uvidíme zajtra ráno. A viete vy, ako sa varia marmelády? To nie je také ľahké.“ Zdravo nasr.tý som viezol seba aj mojich blízkych späť do Kašperských hôr a premýšľal, či je to naozaj také ťažké. V stredu  som sa teda dostavil s malou dušičkou do Slnečnej kaviarne o 13:30 a na moje milé prekvapenie som mal možnosť kúpiť si marmelády a džemy, aké mali a koľko som  chcel. Zaplatili sme cez 25 Eur (za 2 marmelády a 4 džemy) a s pocitom spokojnosti sme sa mohli začať baliť na cestu domov. Marmelády a džemy, ktoré sme kúpili, boli naozaj geniálne a každému chutili. Dokonca moja dlhoročná kamarátka ju odmieta do dnešného dňa otvoriť, lebo sa jej páči obal, v ktorom je marmeláda uložená a nechce tú krásu pokaziť (týmto ju do Modranky pozdravujem).

Doma v Trnave som začal zisťovať, ako sa marmeláda varí a čo všetko k tomu treba. O mojich začiatkoch, kedy som si porezal v jeden moment 3 prsty pri pasírovaní ovocia alebo vylial horúcu marmeládu mame na koberec, na čo našťastie dodnes neprišla a ja som to stihol do jej príchodu z práce vyčistiť, nebudem veľmi písať, hoci po tomto článku budem asi mať čo doma vysvetľovať :-). (koniec 1. časti)

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.


Už ste čítali?